Dönemin siyasal baskıları sansür ve diğer şartlar yüzünden dönemin yazarları tiyatrodan uzak durmuş bu yüzden de Servet-i Fünûn Döneminde tiyatro sönük bir edebiyat türü olarak kalmıştır. Gamze Ayata Servet-i Fünun Dergisi 1074-1118.
Tanzimat Edebiyati Tanzimat 1 Donem 2 Donem Ozellikleri
Türk Edebiyatının Dönemleri Servet-i Fünun Servet-i Fünun Döneminin Önemli Temsilcileri.
Serveti fünun dönemi tiyatro temsilcileri. Servet-i Fünun dönemi sanatçıları gerek sanat anlayışları gerekse Abdülhamit istibdadının getirdiği baskı ve sansür nedeniyle tiyatro türüyle fazla ilgilenmemişlerdir. Celal Aydın Servet-i Fünun Dergisi 1021-1073 sayıları İnceleme ve Seçilmiş Metinler yüksek lisans tezi 2000 Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Servet-i Fünun Dönemi Tiyatro Önemli bir edebi tür olan tiyatro Servet-i Fünun döneminde şiirin ve romanın gölgesinde kalmıştır.
Recaizade Mahmut Ekremin Galatasaray Lisesinden öğrencisidir. Servet-i Fünunun şiirdeki en önemli temsilcisidir. Recaizade ve Hamitin tesiriyle batılı şiire yönelmiştir.
Hüseyin Suat Servetifünuncular içinde tiyatroyla en çok ilgilenen sanatçıdır. Servet-i Fünun Edebiyatı Dönemi Bağımsız Sanatçıları. Ilk şiirlerinde ferdî konulari aşk acima hayal kirikligi işler topluluktan ayri yazdigi şiirlerde toplumsal konulara yönelir.
Recaizade ve Hamitin tesiriyle batılı şiire yönelmiştirServet-i Fünunun şiirdeki en önemli temsilcisidirIlk şiirlerinde ferdî konulari aşk acima hayal kirikligi işler topluluktan ayri yazdigi şiirlerde toplumsal konulara yönelir. Tiyatro alanında bir iki eser veren Halit Ziya bu türde başarılı değildir. Tiyatroya büyük destek veren Ahmet Vefik Paşa görevinden alınmış Ahmet Mithat Efendinin yazdığı Çerkes Özdenleri adlı piyesin oynanması nedeniyle de Gedik Paşa Tiyatrosu yıktırılmıştır.
Servet-i Fünun Edebiyatı Döneminde Tiyatro Tanzimatçıların aksine Servet-i Fünun Edebiyatı Dönemi sanatçıları Edebiyat-ı Cedideciler sanat anlayışlarına paralel olarak halkı eğitmeyi bir gaye olarak görmemişlerdir. Tevfik Fikret 1867-1915 Serveti Fünun edebiyatının en önemli sanatçısıdır. Servet-i Fünun Edebiyatı Kapsamlı Konu Anlatımı yazımıza Servet-i Fünun Edebiyatı Döneminde Tiyatro ile devam edelim.
Servet-i Fünun sanatçıları daha çok şiir ile ilgilenmiştir. Servet-i Fünun Dönemi sanatçıları gerek sanat anlayışları gerekse Abdülhamit istibdadının getirdiği baskı ve sansür nedeniyle tiyatro türüyle fazla ilgilenmemişlerdir. Serveti Fünun edebiyatında şiir alanında en önemli sanatçıdır.
Mehmet Törenek İstanbul 1997 s. Çünkü tiyatroya büyük destek veren Ahmet Vefik Paşa görevinden alınmış Ahmet Mithat Efendinin yazdığı Çerkez Öndenler adlı piyesin oynanması nedeniyle de Gedik Paşa Tiyatrosu yıktırılmıştır. Bu dönemde tiyatro sahnelerinde tuluat kumpanyaları temsiller vermiş bu temsiller 1908e kadar sürmüştür.
Servet-i Fünuncular kendi düşüncelerini yansıtan oyunların bu dönemde oynanmasına izin verilmeyeceğini bildikleri için tiyatro eseri yazmamışlardır. Servet-i Fünun Döneminin Önemli Temsilcileri Tevfik Fikret 1867-1915. Servet-i Fünun veya Edebiyat-ı Cedide devri Türk edebiyatında 1860tan beri devam eden Doğu-Batı mücadelesinin kesin sonucunu Batı edebiyatının lehine belirleyen aşamadır.
Başarılı bir tiyatro dili olan sanatçının Şehbal Yahut İstibdadın Son Perdesi 1908 Deva-yı Aşk 1910 gibi eserleri vardır. Ilk şiirlerinde ferdî konulari aşk acima hayal kirikligi işler topluluktan ayri. SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATI 1896-1901 EDEBİYAT-I CEDİDEYENİ EDEBİYAT Servet-i Fünun veya Edebiyat-ı Cedide devri Türk edebiyatında 1860tan beri devam eden Doğu-Batı mücadelesinin kesin sonucunu Batı edebiyatını savunanların lehine belirleyen bir edebiyat dönemidir.
HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR 1864-1944 Eserleri. Bu anlayişla yazdigi şiirlerinde temalar hürriyet medeniyet insanlik bilim fen ve tekniktir. Ayrıca Bakınız- Serveti Fünun Edebiyatı Diğer Yazar ve Şairleri Ahmet Hikmet Müftüoğlu Süleyman Nazif Ali Ekrem Bolayır Faik Ali Ozansoy İsmail Safa Ahmet Reşit Rey Hüseyin Siret Özsever.
Recaizade ve Hamitin tesiriyle batılı şiire yönelmiştir. Sait Türkoğlu Servet-i Fünun Dergisi yüksek lisans tezi 1998 Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Servet-i Fünûn edebiyatı edebî türler içinde en az tiyatro ile ilgilenmiştir.
Recaizade onu Serveti Fünun dergisinin başına geirmiş ilk başlarda fenler dergisi iken daha sonra edebiyat dergisine dönüşmüştür. Gerçekten yoğun ve dinamik çalışmalarla geçen bu kısa dönem sonunda Türk edebiyatı gerek anlayış gerek içerik gerekse teknik bakımdan tamamıyla Batılı bir nitelik kazanmıştır. Servet-i Fünunun şiirdeki en önemli temsilcisidir.
Servet I Funun Donemi Turk Edebiyatinin Olusumu