Serveti Fünun Döneminde Anı özellikleri

Yazınsal değerdeki ilk hatıraları bu dönemde Halit Ziya Uşaklıgil yazmıştır. Servet-i Fünûn sanatçıları ise yaşadıkları dönemdeki siyasal baskılar ve sansür nedeniyle bireysel konulara yönelmiştir.


120110112225555

Edebî eserde estetik bir amaç arayan edebî zevkin zamana bağlı olarak değişebileceğini düşünen edebiyatta yararlılık amacının olmadığını ve sanatın ahlakçı bir amaç gütmediğini vurgulayan Servetifünun.

Serveti fünun döneminde anı özellikleri. Bireysel ve edebi konular işlenmiştir. Servet-i Fünun dağılınca Servet-i Fünun çizgisini bırakmış yani ferdi konuların yerine vatan millet insanlık hürriyet fazilet özgürlük üzerine yazmıştır. Her alanda Batıyı örnek alan Batılı anlayışa uygun eserler vermişlerdir.

- Bu dönemde serbest stilde müstezatlar yazılmıştır. Servet-İ fÜnun dÖnemİ tenkİdİnİn Özellİklerİ. Konu ve karakter seçimine dikkat edilmiş psikolojik tahlillere yer verilmiştir.

2-Servet-i Fünûn Döneminde Hatırat Anı. Batılılaşmayı ve yenileşmeyi en büyük amaç olarak gören Servet-i Fünun sanatçıları. Yapıtlarında işledikleri konular da yanlış Batılılaşma görücü usulüyle evlenme esaret kölelik gibi sosyal konulardır.

Bu dönem roman yazarları daha çok Doğu edebiyatının. 1-Servet-i Fünûn döneminde tenkit eleştiri. Sanat sanat içindir anlayışı benimsenmiştir.

Servet-i Fünûn Edebiyat-ı Cedide Döneminde Hatıra Anı Servet-i Fünuna kadar hatıra edebiyatımızda yazınsal değerde bir tür değildi. Servet-i Fünun Döneminde Hatıra Anı Toplumda belli bir yer edinmiş kişilerin başından geçen ya da tanık oldukları olayları anlattıkları yazı türüne hatıra anı denir. - Servet-i Fünun döneminde şiir düz yazıya gitgide yaklaşmıştır.

Servet-i Fünun döneminde Batı edebiyat ı çok yakından izlendiği için Batıdan alınan türlerde olsun eskiden de var olan türlerde olsun teknik açıdan Batılı örneklerini aratmayacak öğretici metin örnekleri verilmiştir. 1-Servet-i Fünun döneminde Ahmet Mithat tarzını sürdürerek toplum için sanat anlayışıyla eser vermiştir. 2-Gazetecilik yapmış dergiler çıkarmış ömrünün son otuz yılını Heybeliadada geçirmiştir.

Servet-i Fünun Dönemiyle birlikte edebî bir tür olarak ortaya çıkmıştır. Servet-i Fünûn Romanının Dil ve Anlatım Özellikleri. Istibdat zulüm haksızlık çalıp çırpmanın karşısında durmuştur.

Dönemin bütün özelliklerini yazarlarıyla birlikte öğrenmek için Serveti Fünun Edebiyatı konusuna bir göz atmanız yararlı olacaktır. Serveti Fünun Dönemi Öğretici Metinler Özellikleri Türleri. Yine Osmanlı döneminde tezkire menkıbe vakanüvis sefaretname gibi türler de hatıra örnekleri olarak teşkil eder.

Roman ve hikâyede teknik bakımdan Batı seviyesine bu dönemde ulaşılmıştır. Bunların başında gezi yazıları hatıra lar makale ler yanında. Bu dönemde Tanzimat dönemindeki öğretici metinler gibi sosyal siyasi konular değil.

Dönemin genel özellikleri maddeler halinde şöyle özetlenebilir. Ağır bir dil kullanıldığı için eğitimli ve seçkin zümreye hitap etmiştir. Anılar çoğu zaman onları yazan kişinin de karışıp rol aldığı olaylara dayanan yazılardır.

Heceyle denemeler olmakla birlikte ağırlıklı olarak aruz vezni kullanılmıştır. Servet-i Fünun Edebiyatı döneminde öğretici metinlerin genel özellikleri şunlardır. Servet-i Fünun sanat için sanat anlayışını benimseyen yazarların oluşturduğu bir edebiyat topluluğudur.

3-Döneminde çok okunmuş halkı eğitmek amacıyla roman ve hikayeler yazmıştır. Tanzimat sanatçıları devrin koşulları gereği dışa dönük sosyal yazarlardır. Servet-i Fünun döneminde anlatmaya bağlı edebi metinlerin genel özellikleri şunlardır.

Servet-i Fünûn döneminde anı türünde başarılı eserler verilmiştir. Servet-i Fünun döneminde coşku ve heyecanı dile getiren metinlerin şiir genel özellikleri şunlardır. Düşündüğü hayat ile yaşanan hayat arasındaki çelişki ona acı vermiş.

Halit Ziya Uşaklıgil anı türünde yazdığı Kırk Yıl Saray ve Ötesi 3 cilt Bir Acı Hikâye adlı eserleri yazarın hayatını ve çevresini aydınlatması bakımından çok önemlidir. Edebiyat ve sanat tartışmaları daha çok Dekadanlık batı taklitçiliği bu dönem eserlerinin dilinin anlaşılmayacak kadar ağır ve sembollerle dolu olması bu dönemde halktan kopuk bir edebiyatın teşekkül etmesi noktalarında yoğunlaşmıştır. Şiirde konu ve biçim yönünden büyük yenilikler yapılmıştır.

Bu dönemdeki hatıraların dili dönemin şiirlerine göre. - Bu dönem göz yerine kulak için kafiye benimsenmiştir. Serveti Fünun Döneminde Anı Hatıra Türk Edebiyatında en eski anı örneği olarak Babürşahın yazmış olduğu Babürname kabul görmektedir.

Servet-i Fünun şiirinde resim sanatından etkilenilmiştir. Ancak bu örnekler edebi olarak değer taşımaktan uzaktır. Tanzimat romanlarında kişilerin psikolojik çatışmalarına çok az yer verildiğini yazarların görüşlerinin roman kahramanları üzerinde etkili olduğunu romanlarda gösterme tekniği yerine öykülemenin ağır bastığını önceki ünitemizde işlemiştik.


Serveti Funun Edebiyati Ozellikleri Olusumu Sanatcilari Siiri Romani


LihatTutupKomentar